- 1. Berbuka dengan membaca doa.
-
- 2. Mulakan dengan minum jus buah-buahan (tanpa gula) atau air yang sedikit manis dan buah kurma 1-2
- biji disusuli dengan sembahyang maghrib dan sunat awwabin mengikut kemampuan masing-masing.
-
- 3. Bolehlah makan nasi & "noodles"
- Nasi "Noodles"
- Nasi putih Mee/ Bihun} Berkuah/ Sup
- Nasi ulam
- Nasi kerabu
- 4. Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.
-
- 5. Lebihkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.
-
- 6. Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan.
-
- 7. Berhenti makan sebelum kenyang.
-
- 8. Lebihkan minum air.
-
- 9. Selepas sembahyang terawih, bolehlah menjamu 1-2 potong kuih, buah-buah atau jus buah-buahan.
-
- 10. Bersahurlah dengan memakan makanan yang tidak berminyak dan berlemak. Pilihan yang disyorkan
- adalah seperti berikut:
-
- Nasi putih Oats/ Nestum
- Roti/ Ban Buah-buahan/ Kurma
-
- Lebihkan ikan, ayam tanpa lemak, daging pepejal (tanpa lemak), hadkan telur dan makanan laut.
Saturday, August 22, 2009
10 tips makan di bulan ramadhan....
ermm cari nye cari ape ak nak ltk pasal ramadhan kali aku terpandangkan artikel nie so ingat nak kongsi kt sini...so jom kita teliti dan renung-renung kan....
10 TIPS MAKAN DI BULAN RAMADHAN
"BADAN SIHAT RAMADHAN BERKAT"
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment